Det finns risker med allt och så även med influencer marketing. Risken är påtaglig när du kopplar en person till ditt varumärke och det innebär en potentiell fara. Människor, både du och jag, och så även influencers, är oförutsägbara och grodor hoppar och har sig. Skillnaden mellan oss och influencers är den enorma spridningen av en influencers grodor, vilket kan leda till en snöbollseffekt och en efterföljande ”shitstorm”, ett jäkla hallå – en skräck i vår tids cancelkultur.
Att ha en plan för krishantering blir avgörande när den helt galna spridningen av grodor och dess konsekvenser är ett faktum. Plötsligt står ni där en shitstorm och så gör även ert varumärke också så det gäller att vara rustad för det och ha en plan. En shitstorm-plan. Men det händer grejer. Och mest troligt kommer vi kunna vara en aning mer säkra framåt när det kommer till val av sociala profiler som du vill låta representera varumärket du företräder.
Låt oss gå tillbaka till 2009 när en av dåtidens influencers, det vill säga en superkändis, skapade just detta och varumärkena som han representerade fick givetvis fullständigt panik och reklamaffischer plockades ner över hela världen. Jag tänker på när Tiger Woods med rätta checkar in på en klinik för sexberoende i Hattiesburg, Mississippi.
Woods förlorar sponsoravtal från jättar som Accenture, AT&T, Gatorade och General Motors. Även Gillette pausar omgående annonser med Woods. På den tiden var det ju en aning mer hands on när det kom till att plocka ner reklamkampanjer. Man plockade inte bort ett inlägg med ett knapptryck. Nä, någon var tvungen att fysiskt ta ner reklamaffischer i många fall. Fatta stressen.
Risken att ställas inför shitstorm-problem kommer inte att bli mindre. Enligt Goldman Sachs är det nuvarande värdet av digital creator- ekonomin cirka 250 miljarder dollar och enligt prognoser kan vi nå 480 miljarder dollar år 2027, i linje med den förväntade tillväxten för global digital annonsering i olika form.
Enligt rapporten State of Influencer Marketing 2023 väljer varumärken alltmer att använda nano- och micro influencers i sina kampanjer och därmed kommer man arbeta med en större volym av sociala profiler och det betyder ju i sin tur större risk och behovet av att kunna säkerställa (så långt det går) att de influencers man väljer att samarbeta med har rent mjöl i påsen utöver att vara passionerade, autentiska och kunniga och som kan vinna just din målgrupps förtroende.
Men hur säkerställer man att detta inte händer då? Traditionella metoder som manuell sökning, det vill säga exempelvis en liten titt i Lexbase, googling och byrårekommendationer är inte längre tillräckliga. Även om man absolut ska göra det med alla profiler man avser sammankoppla sitt varumärke med. Tyvärr är inte heller är befintliga verktyg tillräckliga. Inte för att de någonsin varit det kanske. Jag menar de verktyg som främst fokuserar på social textanalys med information från hashtags, captions och kommentarer. Dessa saknar förmågan att tränga in i själva videon och analysera rösten, det vill säga influencerns röst och vad denne influencer har sagt historiskt i sitt innehåll.
Men nu kommer mer och mer avancerade verktyg. Ett exempel är verktyget SocialVoice som ska avhjälpa detta problem.
Tjänsten syftar till att revolutionera analysen av influencers med hjälp av AI-teknologi. Tjänsten möjliggör att dissekera varje bildruta i alla någonsin postade videos på de plattformar där influencern har närvaro. SocialVoice ger således insikter om exempelvis tonalitet, personlighet och politiska tillhörighet baserat på historiken av deras uttalade ord i videor. Utöver det så ger det ju också möjlighet att kolla upp vad influencern har sagt om just ert varumärke historiskt.
Denna nivå av detaljerad granskning går utöver attitydanalys, det vill säga att identifiera och inhämta information från textdata med hjälp av artificiell intelligens som kan läsa vad människor skriver och sortera det i kategorierna “positivt”, “negativt” eller “neutralt” åt dig. Enklare metoder som analyserar text var kanske en hit när i begynnelsen av samarbeten med influencers. Tiden då en influencer kallades bloggare. Men det är andra tider nu och vår tids influencers är till största del skapare av röst- och videoinnehåll. Missade fraser eller åsikter kan givetvis skada kampanjer och varumärken.
Så här beskrivs tjänsten SocialVoice:
AI revolutionizing Influencer Marketing!
At the heart of SocialVoice is Artificial Intelligence (AI), a technological marvel with three key components. First, deep analysis through machine learning tools delves into the intricate details of influencer content. Second, statistical approaches identify pattern correlations across time-based events, enhancing predictive capabilities. Third, rapid processing capabilities ensure real-time insights.
Så vad är det man kan dra nytta av med denna teknologi?
- Avslöjar “röda flaggor” & skelett i influencergarderoben baserat på ljudinnehåll: Sållar bort det ni absolut inte vill associeras med och minimerar risken för att gammal skåpmat i influncerns kanaler dyker upp som kan vara problematiskt. Genom att erbjuda en helhetsbild av en influencers tidigare aktivitet bidrar rapporten till en övergripande bild av vad för åsikter och tonalitet influencers har.
- Täckning över flera plattformar: Rapporterna som genereras omfattar flera plattformar och behandlar innehåll från TikTok, YouTube och Instagram, vilket ger en heltäckande förståelse av en influencers digitala fotavtryck.
Lite läskigt är det. Att allt kan granskas. Och världen är inte förlåtande. Vad som händer i Vegas stannar verkligen inte i Vegas nuförtiden, den saken är helt klar. Och nu kan man alltså öven dissekera varje bildruta i alla postade videos på de plattformar där influencern har närvaro.
Läskigt eller ej men detta är såklart värdefullt för alla som arbetar med influencer marketing. Detta minskar risken för att du ska hamna i situationen där du blir inkallad till chefen för att influencern du har gått i god för lagt hela företagets budget på helt plötsligt visar sig vara något denne inte utgav för att vara.
Det ställer också högre krav på influencern att agera långsiktigt och väl genomtänkt, vilket kan påverka deras spontanitet och äkthet. Därmed så tvingar det profilen till att mer och mer agera som ett mediehus och kanske får vi se influencers som skaffar sig en “ansvarig utgivare” som granskar problematiska publiceringar och som får stå pall om skitstormen skulle ta fart.
Checklista inför val av influencer för samarbete med ditt varumärke:
- Kolla av influencerns kanaler för egen maskin (gratis)
- Googla (gratis)
- Lexbase (liten peng om det finns en dom att kolla närmare på – helt klart värt!)
- Gör en sökning hos Bloggbevakning och se om profilen varit omnämnd där (gratis, men kommentarsfälten kan mycket väl innehålla en hel del osanning och personliga åsikter. Men också sanning. I alla fall ger det en indikation om det finns risk för en shitstorm)
- Kolla med din byrå (kostar såklart)
- Använd tjänst som analyserar text (finns gratis men också alternativ som kostar)
- Använd tjänst som analyserar ljud i video (kostar men troligtvis en bra investering om det visar sig finnas skelett – kolla in SocialVoice)
Vid pennan,
Anna Rosmalm
Chefredaktör Influencereffect.se