Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. De verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. De ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna finansierar satsningar som gör att människor kan använda internet på bästa sätt och stimulerar kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.
Det är en tid av utmaningar och möjligheter i vårt digitala liv enligt rapporten den årliga rapporten som Internetstiftelsen släppt.
År 2023 står det svenska digitala landskapet inför en mängd paradoxer och komplexa attityder. Svenska medborgare uttrycker sin aversion mot riktad nätreklam, samtidigt som de anser att polisen bör ha tillgång till privata onlinekonversationer i samband med brottsmisstanke. Samtidigt som de oroar sig för filterbubblor och näthat, omfamnar de digitala böcker och stödjer de positiva klimatpåverkningarna av digitaliseringen.
Svenskarna och Internet 2023 är en omfattande utforskning av det svenska folkets digitala tillvaro. Denna djupdykning har utförts av Internetstiftelsen och syftet är att erbjuda insikter och fakta om hur internetanvändningen i Sverige utvecklas. Målet är att skapa en välinformerad grund för den pågående digitaliseringen av det svenska samhället och näringslivet.
Globala händelser som formar det digitala landskapet
Effekterna av globala händelser påverkar Sveriges digitala liv på ett påtagligt sätt år 2023. Många svenskar anser det troligt att en cyberattack mot Sverige skulle kunna lamslå viktig infrastruktur som internet, elektricitet och vattenförsörjning.
Efter Rysslands invasion av Ukraina har många svenskar ökat sin konsumtion av nyheter samtidigt som de blivit mer källkritiska. Hälften av befolkningen oroar sig för fenomenet filterbubblor där onlineinnehåll bara förstärker befintliga åsikter.
De pågående samhällsdebatterna om brottsbekämpning har också gjort avtryck i den digitala sfären. Nästan alla svenskar anser att polisen bör ha befogenhet att ta del av privata onlinekonversationer i samband med misstanke om brott. Majoriteten stödjer även användningen av ansiktsigenkänning i övervakningen på offentliga platser.
Balansen mellan digital integritet och säkerhet
Vikten av digital integritet är långt ifrån försummad. Lite mer än hälften av befolkningen känner sig kränkta av insamlandet av personuppgifter online. Majoriteten av svenskarna är emot riktad reklam baserad på deras internetanvändning, och ungefär hälften anser att det inte är acceptabelt för arbetsgivare att googla dem inför eventuell anställning.
Sociala medier är en central nyhetskälla för unga svenskar. De flesta konsumerar nyheter direkt i sina digitala flöden, och få klickar sig vidare till nyhetssidor. Tiktok har blivit en betydande källa för samhällsnyheter, särskilt bland unga kvinnor. Över en tredjedel av svenska medborgare följer någon på nätet för att få samhällsnyheter, och politiker som Magdalena Andersson och Ulf Kristersson är bland de mest populära personerna att följa.
Utmaningar i det offentliga samtalet online
Tyvärr inkluderar det offentliga samtalet online även fenomen som näthat, kränkningar och ett kärvare diskussionsklimat. Näthatet kopplas oftast till personliga eller politiska åsikter, vilket får konsekvenser inte bara för de som drabbas direkt. Varannan svensk undviker att kommentera eller delta i diskussioner online av rädsla för att utsättas för näthat.
Samtidigt öppnar digitaliseringen nya möjligheter. Läsare av e-böcker och ljudböcker betonar fördelar som att kunna ta med sig fler böcker på resor och möjligheten att göra annat medan de lyssnar på ljudböcker. Särskilt äldre personer och de med funktionsnedsättningar uppskattar de digitala böckernas funktioner, och de menar att de annars inte skulle kunna läsa alls.
Internet för alla
I år tillfrågades även svenska medborgare om digitaliseringens påverkan på miljön. De flesta ser både fördelar och nackdelar, men de har övervägande positiva åsikter om hur internet och ny smart teknik kan hjälpa oss att ställa om till ett mer hållbart samhälle.
Dessa är bara några av de spännande områden som utforskas i årets rapport. I den fullständiga rapporten finns en detaljerad översikt över ämnen som sociala medier, nyhetskonsumtion, e-tjänster, barnens digitala liv och mycket mer. Hela rapporten är tillgänglig för läsning och nedladdning på webbplatsen svenskarnaochinternet.se.
Internetstiftelsen verkar för ett internet som ger ett positivt bidrag till individ och samhälle. Visionen är att alla i Sverige ska våga och använda internet. Genom undersökningen Svenskarna och Internet vill Internetstiftelsen erbjuda en faktabaserad grund för hur digitaliseringen – och samhället – kan fortsätta att utvecklas till nytta för alla.
För att utföra alla studier har Internetstiftelsen anlitat undersökningsföretaget Novus för datainsamling, vilken ägde rum under januari och februari 2023. Majoriteten av datan samlades in i Studie 1 (n=2 954) och Studie 2 (n=3 503) från Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, med en deltagarfrekvens på 63 respektive 62 procent. Resultaten har viktats mot SCB vad gäller kön, ålder, utbildning och geografisk placering för att säkerställa representativitet och validitet.